Çocuklarda Depresyon

cor059
Depresyon

Depresyon, çocuklarda fark edilmesi en zor bozukluklardan biridir. Doğru ölçümler yapılmalı ve davranışlarda doğru ilişkiler kurulmalıdır. Çocuklar problemin kaynağını içsel olarak kabul etmez, dış kaynaklı kabul ederler. Bu nedenle umutsuzluk ve düşük özgüven en yaygın semptomlar arasındadır.

Majör Depresif Bozukluk
-Kilo kaybı
-Azalmış iştah
-Motor becerilerde yavaşlama/gerileme
-Enerji kaybı
-Suçluluk/değersizlik hissetme
-Tutkuyu/ilgiyi kaybetme
-Odaklanmada ve düşünmede güçlük çekme
-Ölüm düşünceleri/intihara teşebbüs

Yukarıdaki maddeler tanı için kullanılan semptomlardır Yukarıdaki semptomlardan en az 5 tanesi mutlaka görülmelidir. Ayrıca bu semptomlar en az 2 haftadır devam ediyor olmalıdır ve çocuğun yaşamını negatif yönde etkilemelidir. Depresif dönem birden fazla kez yaşanmış olmalıdır. Ayrıca depresif dönemler arası sürede, semptomlarda sönme olmalıdır.

Kalıcı Depresif Bozukluk (Distimi)
Majör depresyonun kronik hali Distimi olarak adlandırılır.
-Düşük enerji
-Özgüven kaybı
-Depresif duygudurum
-Umutsuz hissetme

Bu semptomlardan en az 2 tanesi görülmelidir. Semptomların görülme süresi 1 yıldan daha uzun olmalıdır. Distimide semptomların yoğunluğu yüksek olmasa da çok uzun sürelidir. Majör depresyon oluşmadan distimi görülmez.

Yıkıcı Duygudurum Bozukluğu 
Agresif davranışlar ve kalıcı öfke hali görülür. 6-10 yaş arasında başlaması gerekir. Yıkıcı duygudurum bozukluğunun ilerleyen süreçlerinde depresif bozukluklar da ortaya çıkabilir.

Depresyonda Değerlendirme Tedavi ve Önleme
Klinik görüşmeler değerlendirme için temel şarttır.
Objektif testler de klinik görüşmeye dahil edilmelidir. Ayrıca kişi yakınları ile klinik görüşme planlanmalı, kişinin doğal ortamındaki davranışlarıda incelenmelidir.

Tedavide önemli olan tedavinin çok yönlü olmasıdır. Antidepresanların tedavide kullanımı gereklidir. İlaçlar ile biyolojik düzensizliklerin ortadan kaldırılması amaçlanır. Davranışsal değişiklikler ve bilinç düzenlemesi için de bilişsel davranışçı terapi kullanılarak sorunların ortadan kaldırılması amaçlanır.

Depresyonu önleme çalışması olarak risk grupları belirlenmeli ve risk grupları ile uzun süreli olarak çalışılmalıdır. Yüksek semptom gösteren risk grubu kişilerde önleme çalışmaları daha yüksek etkiye sahip olmaktadır.

Büşra Ustuna
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment